Let's cut the plastic crap!

29 apr. 2021 - 4 min leestijd

Hoe zit jij in je plastic gebruik? Naast het verminderen en het scheiden van plastic in onze omgeving kijken we bij Naïf ook naar de productie van plastic. En we hebben mooi nieuws...

Een duurzaam product gemaakt van natuurlijke ingrediënten, dan hebben we het natuurlijk ook over de verpakking: de Naïf tubes zijn gemaakt van suikerriet. En daar zijn we trots op. Whoop, we're in a sugarcane tube! 

8719189451603_4.jpg
  • jpg

Wat is bioplastic?

Normaal plastic wordt gemaakt van aardolie. Onze bioplastic tubes bestaan uit ethanol, gewonnen uit 100% suikerriet. Hierdoor wordt de uitstoot van CO2 (de carbon footprint) verkleind en het milieu dus minder belast. Zo heeft een 50ml Naïf tube zo'n 28 gr CO2 vermindering ten opzichte van een gewone plastic tube. En de 200ml tube staat gelijk aan 64 gr CO2 vermindering.

Suikerriet? Worden daar bossen voor gekapt? Well no, dat zit zo. Suikerriet wordt uit Brazilië gehaald, de grootste leverancier van suikerriet. Bij de productie hiervan komt veel restafval vrij. Restafval waar je nog heel veel mee kan, zoals het maken van plastic. Op deze manier gebruik je geen fossiele brandstoffen en wordt er niet extra voor gekapt, want de resten worden verwerkt. Mooi toch? Bioplastic kan trouwens ook worden gemaakt van maïs of aardappelen en wordt ook wel 'biobased' plastic genoemd.

Lost bioplastic het plastic probleem op?

Het draagt zeker z'n steentje bij. Normaal plastic heeft namelijk een nare eigenschap: het vergaat niet. In tegenstelling tot bioplastic. Het duurt op dit moment nog te lang voordat bioplastic volledig is afgebroken, namelijk enkele maanden. In die tijd kan een vis of meeuw het alsnog hebben opgegeten. Willen we niet. Het is daarom belangrijk om je afval goed te scheiden, zodat het niet uit de keten verdwijnt en in de natuur terechtkomt. In de plastic bak dus, het wordt op dit moment nog op dezelfde manier gescheiden als het normale plastic. Omdat het technisch gezien (nog?) niet mogelijk is om gerecycled plastic volledig apart te scheiden.

Feitje: Wist je dat wattenstaafjes de meest gevonden plastics zijn in rivieren en oceanen? Komt omdat deze door de toilet worden gespoeld... Bron: Plastic Soup Foundation.

Oké, wat moet ik nog meer weten over bioplastic?

94% van een Naïf tube is gemaakt van bioplastic. Dit heeft te maken met het gebruik van de inkt, waardoor we het niet 100% bioplastic mogen noemen. De dop is nog wel van plastic, omdat bioplastic een stuk minder stevig is. We blijven innoveren en streven ernaar in de toekomst een 100% bioplastic tube in handen te hebben, waarbij zowel de inkt als de dop duurzaam is.

Nog meer doen

Dus hoe zit jij met plastic? Let je al een beetje op je verbruik? Om je een handje te helpen heeft de Plastic Soup Foundation een app ontwikkeld: Beat the Microbead. Door jou bewuster te maken van je keuzes wilt de Plastic Soup Foundation een einde maken aan al het plastic in de producten die je dagelijks gebruikt.

Over Naïf Care

Naïf wordt in 2013 geboren als Jochem Hes en Sjoerd Trompetter allebei vader worden en letterlijk met hun handen in de babyproducten zitten. Als ze zien wat voor troep er in veel producten zit, besluiten ze dat dit anders moet. Hun missie? Goede verzorging voor de hele familie, zonder schadelijke stoffen voor de planeet. Zo veranderen we de wereld van de persoonlijke verzorging.

Wij maken producten die goed zijn voor de volgende generatie. We geloven dat duurzaamheid de enige toekomst is en dat wat we nu doen, het verschil kan maken. Daarom zijn al onze producten vrij van microplastics en schadelijke ingrediënten, en bomvol ingrediënten van natuurlijke oorsprong (voor minstens 90 procent). We kiezen altijd de beste optie, voor jou, je kind én de planeet. En we beloven je een ding: we zullen je nooit producten verkopen die we niet voor onze eigen kinderen zouden gebruiken. Wij maken ons zorgen over de ingrediënten, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. En dus weer naïef de winkel binnen kan stappen! Leuk toch?

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Naïf Care nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL