We say no to microplastics

Negen van de tien verzorgingsproducten bevatten plastic ingrediënten. Zo blijkt uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation. Dat betekent dat de meeste mensen dagelijks plastic op hun huid of kind smeren en in hun mond stoppen. Niet fijn, vinden wij bij Naïf! Niet voor ons lichaam en niet voor onze planeet.

Microplastic-linkedin.png
  • png

Dat microplastics een probleem zijn, weten we natuurlijk al lang. Maar dat ze in heel veel verzorgings- en babyproducten zitten, is nog niet altijd even bekend. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om ingrediënten samen te voegen, een zacht laagje op huid of haar achter te laten, als goedkoop vulmiddel of als scrubmiddel. Een scrub bevat soms wel 100.000 stukjes plastic!

 

De microplastics in cosmeticaproducten eindigen vaak in het afvoerputje: in Europa wordt er per minuut zeven kilo plastic uit cosmetica door de afvoer gespoeld. Deze stukjes plastic glippen door de filters van waterzuiveringsinstallaties en komen in rivieren en oceanen terecht. Zo dragen ze bij aan de plastic soep.

 

Ook zonnebrandcrème zit bomvol plastic: Plastic Soup Foundation vond dat in 72 procent van de zonnebrandproducten microplastics zitten. Deze komen niet alleen via het afvoerputje in de zee, maar ook direct tijdens het zwemmen. Al deze stukjes plastic zijn ongezond voor de natuur en zeedieren, maar ook voor ons. Want wist je bijvoorbeeld dat je bij een portie mosselen zo’n negentig stukjes plastics binnenkrijgt? Niet zo gek dus misschien dat er onlangs voor het eerst microplastic in het bloed is gevonden: wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het VUmc zagen de kleine deeltjes in bijna 80 procent van de geteste mensen.

 

We dare to care!

 

Microplastics hebben dus schadelijke gevolgen voor mens en planeet. En dat willen we niet, toch? Zo bijzonder zou het niet moeten zijn, maar wij geloven dat plastic helemaal niet thuishoort in verzorgingsproducten. Daarom zijn alle producten van Naïf plasticvrij. Want dat kan dus gewoon! Zo hebben we een circulaire gezichtsscrub, die om te scrubben geen kleine plastic deeltjes gebruikt maar kalk dat wordt onttrokken uit Nederlands drinkwater. Via het afvoerputje komen ze weer in het drinkwater terecht, waarna we ze weer kunnen gebruiken. Circulair dus! Ook onze zonproducten zijn vrij van alles wat slecht is voor de oceaan. Dus: zonder microplastics maar ook zonder stoffen die het koraal aantasten. Al onze crèmes en lotions hebben een minerale (oceaanvriendelijke) filter (op basis van zinkoxide, zonder nano-deeltjes).

 

En jij?

 

Alleen samen kunnen we de wereld van de persoonlijke verzorging veranderen. Wil je weten welke producten wel of geen microplastics bevatten? Met de app Beat the Microbead van de Plastic Soup Foundation kun je de ingrediëntenlijst op een product scannen en zie je direct of het plasticvrij is. Handig toch!

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Naïf Care nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL