Plastic in 9 van de 10 zonnebrandcrèmes

In 2020 trof de Plastic Soup Foundation in 72% van de zonnebrandcrèmes microplastic aan. Dat zijn er nog wel wat. Nu we steeds meer weten over microplastic en de schadelijke effecten, zou je verwachten dat steeds meer (grote) merken afstand doen van deze goedkope vullers. Helaas blijkt niets minder waar. Sterker nog, uit het nieuwste rapport van Beat The Microbeat blijkt dat dit jaar maar liefst 87% van de zonnebrandproducten microplastic bevat. 

Microplastic-SoupArtboard-1.png
  • png

Over het onderzoek

Jaarlijks doet de Plastic Soup Foundation met behulp van Beat the Microbeat app onderzoek naar microplastic in zonbescherming. Dit jaar analyseerde zij in totaal 2647 zonnebrandproducten. En wat bleek? Het percentage van zonproducten dat microplastic bevat steeg naar 87%. In 2021 lag dit nog op 83% en in 2020 op 72%. Helaas worden microplastics dus nog volop gebruikt door grote en bekende zonnebrandmerken, een slechte zaak!

Microplastic en sceptische microplastics

Beat the Microbeat app scant zonnebrandproducten op twee verschillende microplastics: bekende en sceptische. Bekende microplastics zijn microplastics waarvan we weten dat deze slecht zijn voor mens en milieu. Dit type komt veel voor in zonbescherming en andere verzorgingsproducten. De meest voorkomende zijn o.a.:

- Carbomer 

- Acrylates/Octylacrylamide Copolymer 

- Styrene/Acrylates Copolymer 

- Acrylates Copolymer 

- Sodium Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer

Sceptische microplastics zijn microplastics waarvan informatie met betrekking tot de mate waarin deze schadelijk en giftig zijn nog niet beschikbaar is. Wel worden deze soorten dus extra goed in de gaten gehouden, omdat er een sterk vermoeden is dat ze schadelijk zijn. Een aantal sceptische microplastics zijn:

- VP/Hexadecene Copolymer 

- Triacontanyl PVP 

- PEG-100 Stearate 

- Cyclopentasiloxane  

- Hydrogenated Polyisobuten

Zonbescherming zónder microplastic

Zoals je (hopelijk!) weet, bevat geen enkel Naïf product microplastic, óók niet onze zonbescherming. Beat The Microbeat weet dat ook, en raadt ons dan ook aan als goede zonnebrandcrème zónder microplastic. Met hun ‘Zero Plastic Inside’ logo kan je trouwens makkelijk zien welke producten geen microplastics bevatten. Dit keurmerk wordt namelijk alleen uitgereikt aan merken waarvan de gehele productlijn vrij is van microplastic. Wij hebben ‘m ook, wohoo!

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Naïf Care nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL