Verzorgingsmerken roepen EU op tot strenger verbod op microplastics

Microplastics in verzorgingsproducten zijn niet nodig. Dus waarom bevatten negen van de tien producten dan toch die hele kleine stukjes plastic? Die ook nog eens een grote (negatieve) impact op het milieu en mogelijk zelfs op de mens hebben. Lastig te begrijpen. En daarom roept verzorgingsmerk Naïf – samen met andere microplasticvrije merken – de EU op tot een snel verbod op microplastics.

Schermafbeelding 2022-08-29 om 15.46.41.png
  • png

De Europese Commissie werkt aan de regelgeving omtrent microplastics, fantastisch natuurlijk! Maar een deel van de verzorgingsindustrie blijft zich verzetten tegen verandering. Daardoor gaat de wetgeving zoals deze nu is voorgesteld niet ver en snel genoeg. Te veel microplastics vallen buiten het verbod (en mogen dus nog gebruikt worden). Bovendien duurt het twaalf jaar voor sommige verzorgingsproducten daadwerkelijk vrij van (de wel verboden) microplastics moeten zijn. Terwijl we geen tijd te verliezen hebben. Dat vinden Naïf en andere microplasticvrije merken, zoals Seepje, Weleda, Inika en Beauty Kitchen. Daarom stuurde Naïf namens bijna twintig bedrijven een open brief aan de Europese Commissie. Hierin spreken ze hun steun uit voor een snel verbod op opzettelijk toegevoegde microplastics in alle cosmetische producten.

Piepkleine plastics - groot probleem

Microplastics zijn minuscule stukjes plastic (minder dan 5 mm groot) die je niet ziet met het blote oog. ‘Ze worden opzettelijk toegevoegd aan producten als wasgel, shampoo en crèmes,’ legt Madhuri Prabhakar van de Plastic Soup Foundation uit. Ze houdt zich specifiek bezig met microplastics bij de milieuorganisatie. ‘Microplastics vervuilen onze natuurlijke omgeving onomkeerbaar. Daarom is het dringend nodig om dit te stoppen. Als we dat niet doen is het onmogelijk om vervuiling tegen te gaan. En dat is niet alles; de afgelopen jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar het potentiële risico dat microplastics vormen voor onze gezondheid.’

Deze microplastics worden overal teruggevonden. Van de oceaan waarin we zwemmen tot de lucht die we inademen; ruim 10 procent van de totale uitstoot van opzettelijk toegevoegde microplastics in het milieu is afkomstig van verzorgingsproducten. En ze zitten zelfs in de mens: recente studies tonen aan dat de meeste van ons microplastics in ons lichaam dragen. Er zijn zelfs microplastics aangetroffen in de placenta’s van ongeboren baby’s.

Naif - refill-structure-baby-1.jpg
  • jpg

Simpele oplossing

Het probleem is groot terwijl de oplossing heel eenvoudig is: microplastics in verzorgingsproducten zo snel mogelijk verbieden. De wetgeving zoals deze nu is voorgesteld is in de ogen van de merken te soepel en sterk beïnvloed door de cosmetica lobby. Vooral de overgangsperiode voor ‘leave-on’ producten is met twaalf jaar veel te lang. De belangrijkste argumenten die worden gebruikt voor deze lange termijn zijn het gebrek aan alternatieven, de kostenstijging van herformulering en de mogelijke impact op hoe het product presteert. Naïf maakt al tien jaar microplasticvrije producten. Met geweldige alternatieven en zonder klachten. Het is niet zo moeilijk dus!

‘Het is duidelijk dat een deel van de industrie niet wil veranderen,’ zegt Sjoerd Trompetter, mede-oprichter van Naïf. ‘Ik werkte vroeger in de plasticindustrie, maar hoe langer ik in deze industrie zit, des te meer ik besef dat ik eigenlijk nog steeds in de plasticindustrie zit. Blijkbaar is het naïef om te denken dat verzorgingsproducten geen microplastics zouden moeten bevatten. Dat producten een minimale impact op de wereld zouden moeten hebben. Goed en veilig voor iedereen die ze gebruikt. Dat we allemaal onze haren wassen met een shampoo zonder microplastics. Maar goed, we heten niet voor niks Naïf. We zijn trots dat we een beetje naïef zijn. En we hopen dat de consument dat ook weer kan worden. Daarom vragen we om strengere regelgeving. Samen kunnen we een schonere en gezondere wereld maken voor onszelf, onze baby’s en de baby’s van hun baby’s.’

Naast de oproep aan de EU zullen de merken zich komende tijd inzetten om door middel van diverse uitingen aandacht te vragen voor microplastics en aansporen om de petitie van de Plastic Soup Foundation te ondertekenen.

DSC08215.jpg
  • jpg
DSC07673.jpg
  • jpg
Baby&Kids_SuncreamSPF50_3.png
  • png
Baby&Kids_Bathfoam3.png
  • png
Naif - refill-structure-baby-1.jpg
  • jpg

Over Naïf Care

Naïf wordt in 2013 geboren als Jochem Hes en Sjoerd Trompetter allebei vader worden en letterlijk met hun handen in de babyproducten zitten. Als ze zien wat voor troep er in veel producten zit, besluiten ze dat dit anders moet. Hun missie? Goede verzorging voor de hele familie, zonder schadelijke stoffen voor de planeet. Zo veranderen we de wereld van de persoonlijke verzorging.

Wij maken producten die goed zijn voor de volgende generatie. We geloven dat duurzaamheid de enige toekomst is en dat wat we nu doen, het verschil kan maken. Daarom zijn al onze producten vrij van microplastics en schadelijke ingrediënten, en bomvol ingrediënten van natuurlijke oorsprong (voor minstens 90 procent). We kiezen altijd de beste optie, voor jou, je kind én de planeet. En we beloven je een ding: we zullen je nooit producten verkopen die we niet voor onze eigen kinderen zouden gebruiken. Wij maken ons zorgen over de ingrediënten, zodat jij dat niet meer hoeft te doen. En dus weer naïef de winkel binnen kan stappen! Leuk toch?

Contactgegevens

Gerelateerde thema's

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Naïf Care nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL